Què és la xarxa Eurovelo?

Eurovelo és la xarxa d’itineraris de cicloturisme promoguda per la ECF (European Cyclists’ Federation) amb el suport de les institucions europees, que recorren el continent europeu, seguint eixos nord-sud i est-oest. Actualment hi ha plantejades un total de 15 rutes de llarga distància, algunes de les quals en funcionament des de fa anys, i d’altres en projecte.

xarxa eurovelo

La xarxa Eurovelo es desplega en el territori de 42 països, i quan estigui completada en la seva totalitat arribarà als 70.000 km d’itineraris pedalables. La previsió és que l’any 2020 la xarxa plantejada estigui majoritàriament executada, i el conjunt de rutes operatives.

Les rutes Eurovelo responen a unes característiques de pendents molt moderades, facilitat en el trànsit de bicicletes, segregació del trànsit motoritzat per oferir un alt nivell de seguretat, i dotacions d’equipaments i serveis en el seu recorregut. Això les fa aptes a un gran ventall de públics. D’aquesta manera els itineraris permeten ser utilitzats per cicloturistes, i també per usaris locals en desplaçaments quotidians en els trams propers a les seves localitats.

Alguns estudis realitzats en trams de rutes consolidades permeten apreciar la importància de l’impacte econòmic local d’aquests itineraris, que contribueixen a dinamitzar una oferta turística al territori a nivell d’allotjaments, restauració i serveis associats, de forma poc massificada i més desestacionalitzada que el turisme de sol i platja o de grans esdeveniments, i que permet posar en valor el patrimoni natural i cultural propi de cada regió.

3044-bicycling-danube-lghoz